[1/10]
[2/10]
[3/10]
[4/10]
[5/10]
[6/10]
[7/10]
[8/10]
[9/10]
[10/10]

Weimar Student Housing

Open competition, Finalist
In collaboration with Eva-Maria Stadelmann & Frank Joachim Wössner
54 units as flexible housing for students and the elderly
Weimar, Germany

The proposal is built directly onto the long concrete wall designed by Luigi Snozzi as a strategic landscape element which reinforces the overarching idea of the masterplan for “Housing am Horn”.  The new student housing forms a vertical endpoint for Snozzi’s wall and translates its solid character into a tall and light timber structure with its four corners rising up as stacked loggias above a solid concrete plinth. Echoing the famous nearby Bauhaus atrium dwelling by Muche, all rooms and flats have been arranged around a vertical circulation core at the centre which is filled with light falling through a skylight deep down into the 6-storey structure.  All habitable rooms are arranged along the facades whereas large bathrooms suitable for flexible elderly housing make a ring around the atrium. The shared spaces like the atrium entrance, hall, kitchen and loggia are hanging together like a diagonal enfilade linking the centre of the building with the terraces and generous views across the adjacent square and down to the park and city of Weimar. A hybrid construction of a concrete core and columns around the perimeter in combination with walls, ceilings and facades pre-fabricated in timber provides maximum flexibility and sustainable timber resources from the Thuringian forest.

  • [1/10]
  • [2/10]
  • [3/10]
  • [4/10]
  • [5/10]
  • [6/10]
  • [7/10]
  • [8/10]
  • [9/10]
  • [10/10]